(N)Solstorms blog

Med eller uten stamtavle?Info

Posted by Sissel J. Doh Thu, June 20, 2019 02:25


Blog image

På finn.no finner man av og til rasekatter uten stamtavler, og rasekattblandinger som selges for flere tusen kroner. Noen blir fristet til å få seg en rasekattliknende katt for en billig penge istedenfor å legge ned noen flere kroner i en registrert katt. Noen tenker også at en raseblanding er en sunnere katt enn en renraset katt. Dette er feil på mange måter.

Derfor vil jeg skrive noen ord om hvordan vi jobber, og hvorfor man skal (ikke bør) velge seg en katt med stamtavle hvis man vil ha en rasekatt.

1) Organisasjonen

For oss rasekattoppdrettere som er under Fife, er det først vår lokale katteklubb vi forholder oss til i første omgang. Min klubb er Hålogalandkatten som har sete i Harstad. Den arrangerer møter, kurs, andre sammenkomster og utstillinger for å nevne noe. Den lokale katteklubben er førstelinjetjenesten i vår organsisasjon, og bindeleddet mellom oss og NRR.

Hålogalandkatten er, sammen med de fleste andre katteklubbene i Norge, medlem i NRR som er den nasjonale katteklubben. 2000 enkeltmedlemmer er via sine klubber medlem av NRR. NRR har et styre, et kontor med 2 årsverk, og mange råd og utvalg (blant annet helseutvalget, avlsrådet, lovkomiteen og displinærkomiteen). NRR har ansvar for å føre stambok og utstede stamtavler, passe på at lover og regler blir fulgt og ellers jobbe for kattens beste på andre måter. Brudd på reglene kan blant annet føre til avlsforbud og/eller utstillingsforbud i inntil 5 år.

NRR er igjen medlem i FIFe sammen med nasjonale klubber fra mange andre land. Dette er hovedorganisasjonen vår og man kan si at den har mange av de samme oppgavene og rådene som NRR, bare på internasjonalt nivå. FIFe har via sine klubbmedlemmer 100 000 individuelle medlemmer.

The name FIFe is synonymous with quality and unity", står det på siden til FIFe. Det er det vi oppdrettere skal jobbe mot.

2) Lover og regler

Vi rasekattoppdretter en del lover og regler å følge. En ting er dyrevelferdsloven og andre norske lover. Der er Tollmyndighetene og Mattilsynet rette instanser, og det er i utgangspunktet en selvfølge at alle dyreeiere følger disse reglene. Mattilsynet har jo alt av dyrehold under sine beskyttende vinger så dessverre skal det mye til før de griper inn. Dyreholdet har oftest gått langt over alle støvelskaft før et vanlig privat dyreeier får tilsyn.

I tillegg har vi den lokale klubbens regler, NRR sine nasjonale regler og FIFe sine internasjonale regler. Vi oppdrettere har altså 3 sett kattespesifikke regelverk å følge, og alle er laget med tanke på kattens beste. I tillegg har vi de uskrevne reglene oss oppdrettere imellom. FIFe sine regler trumfer selvfølgelig de andre, men NRR (og sikkert andre nasjonale klubber) har noen nasjonale tillegg. Reglene handler om hvordan katten skal bo, avl, helse, utstilling og mye mye mer. Fife sine regler, med NRR sine nasjonale tillegg, kan leses her.

Hvis du kjøper en katt med stamtavle vet du altså at katteholdet og katteavlen er regulert, at det er krav om karantene ved sykdom, at det ikke drives rovdrift på kattene. Rett og slett at mammakatt og pappa har et bra liv.

Hvis du kjøper fra en uregistrert oppdretter aner du ikke hva slags forhold foreldredyrene lever under. Du vet ikke om du får med smittsomme sykdommer på kjøpet, og du vet ikke om mor har hatt 1 eller 8 kull de siste to - tre årene.

3) Arvelige sykdommer

Noen lever fortsatt i den villfarelsen at en blandingskatt er sunnere enn en renraset katt. Det er den ikke! En katt som kommer fra en stor populasjon med lite innavl vil nok kanskje være friskere enn en katt som kommer fra ukontrollert avl med en liten genpool. Da med tanke på arvelige sykdommer selvfølgelig. Men så enkelt er det ikke.

Noen raser er kjent for å kunne få noen arvelige sykdommer. For eksempel dukket det opp en sykdom som het PKD hos perseren for noen år tilbake. Sibirene kan av og til få en hjertesykdom som heter HCM. Perserfolket tester sine katter for PKD og de har ikke lov til å avle på PKD-positive katter i NRR. Det vil si at de ikke får stamtavle på avkom etter en slik katt. Her er lovteksten. Vi sibiroppdrettere tester kattene våre for HCM og avler ikke på syke katter. De fleste oppdrettere følger dette helseprogrammet for HCM-testing. Dette er det ikke pålagt fra NRR (enda), men det er absolutt en av de uskrevne reglene for avl av sibirkatt.

Så må man forstå litt genetikk:
Ved organisert oppdrett der man får stamtavler på katten, kan man altså vite at det er regler som regulerer testing for kjente arvelige sykdommer hos avlsdyr. Oppdrettere er pålagt å gjøre sitt beste for å avle fram sunne og friske dyr.

Hvis man kjøper fra en uregistrert oppdretter, så er ikke denne "oppdretteren" pålagt å teste for noen ting. Det vil si at mordyret for eksempel kan ha PKD og fardyret for eksempel kan ha HCM. Da kan avkommene arve begge sykdommene.

Get the point?

Blog image
Dette er tre viktige grunner til at du, ikke bør, men må velge en katt med stamtavle hvis du vil ha en rasekatt. Det finnes mange flere som jeg ikke skal gå inn på her og nå.

Hvordan går du fram hvis du vil ha en rasekatt da? En ting er å besøke utstillinger. Alle de som stiller ut katter må være medlem i en klubb og der kan du treffe både oppdrettere og andre katteeiere.

På utstilling får du se mange forskjellige raser, og du må huske på at katteraser er like forskjellige som hunderaser. Noen har stort behov for nærhet, noen har stort aktivitetsbehov, noen liker å klatre mye, noen er "sofaputer". Tenk på hva du ønsker og hva du kan tilby. Jeg ser at noen spør på Facebook hva andre anbefaler, og da vil selvfølgelig enhver katteeier anbefale sin rase. Men en og samme rase passer ikke for alle. Da ville vi ikke hatt alle de rasene vi har.

Du kan gå inn på nrr.no og se hvilke klubber som finnes i Norge. Så kan du surfe på lokale klubbers hjemmesider. De fleste av dem har en side der oppdrettere som er medlem i klubben er oppramset og der du finner link til hjemmesider.

Du kan også sjekke raseringer, men husk at det ikke er et krav for en oppdretter å være med i en rasering. Det er helt frivillig.

Du kan selvfølgelig også spørre rett ut om oppdretteren er medlem i NRR eller en annen rasekattorganisasjon (det finnes andre likestilte organisasjoner som FIFe, men i Norge og Sverige er de ganske små enda så derfor skriver jeg ikke mye om dem).

Eller du kan spørre andre oppdrettere om anbefalinger til oppdrettere av den rasen du ønsker deg.

Dette var et langt innlegg, men det er viktig. Det er viktig for deg som kjøper, og det er viktig for katten. Masse lykke til med kattekjøpet!C2-kattungenekattunger

Posted by Sissel J. Doh Thu, June 13, 2019 15:59

Jeg har ikke hatt nett på en stund, så jeg har ikke fått skrevet blogg. Og nå som nettet er tilbake får jeg starte med en liten post om C2-kullet smiley

De har blitt over 3 uker og vokser så det knaker. Nå er de nesten på tur ut av fødekassen. En og annen har allerede vært ute på vift, og i går fant mamma Magda igjen kattungen sin på andre siden av sofaen. Nå har vi tettet igjen under sofaen så de ikke går alt for langt bort fra fødekassen.

Magda er en superflink og trygg mamma, og storkoser seg med kullet sitt. Dette blir hennes siste kull og jeg gleder meg til hun blir kastrert og bare skal være kosekatt resten av livet.

Blog image
I går fikk jeg avbestilling på denne prinsessa, så hun er nå til salgs til kos.

Hun heter Crazy Cat Lady og har fargekoden SIB fs 09 24, sølvskilpaddespottet med hvitt smiley

Som voksen blir hun en fin blanding av rødt og sølv på kroppen, og har en liten "paddenese" der begge fargene vises. Også ansiktet er delt i to; sølv på ene siden og hvit på den andre. Hun har hvite labber og litt hvitt i ansiktet. Lady er en katt med litt uvanlig farge og hun er en vakker og rasetypisk sibir.

Hun er også en sosial jente som kommer til kanten av fødekassa sammen med min Dreamcatcher og Sugar og søker kontakt så snart jeg snakker til dem.

Foreldrene har et purrfect gemytt. Veldig snille og kosete begge to. Mamma Magda liker bare meg, mens pappa Leo liker alle bare de er snille. Begge foreldrene er utstilt med godt resultat. Særlig mamma Magda har vunnet mye. Pappa er ung enda, men han er en lovende gutt.

Begge foreldrene er testet for de sykdommene som av og til dukker opp på sibir + en del andre for sikkerhets skyld. Begge to har fulle stamtavler, så disse linjene er det avlet på i mange år. Mamma er født hjemme hos meg, mens pappa er import fra Ukraina.

Jeg er medlem i Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR), og gjennom dem i Fédération Internationale Féline (Fife). Lokalt er jeg med i katteklubben Hålogalandkatten som har sete i Harstad. Alle mine kattunger selges i henhold til NRR og Fife sine regler smiley

I tillegg er jeg medlem av raseringen Sibir- og Nevaringen som er en klubb for begge søskenrasene (sibirkatt og Neva Masquerade).

Blog image
Dette er den jenta jeg skal beholdehun. Hun heter Chippewa Dreamcatcher og har fargekoden SIB f 24, sortskilpaddespottet.

Jeg bruker å følge hjertet mitt når jeg skal velge hvilken kattunge som skal bli i oppdrettet. Denne gangen var det denne jeg hadde sett meg ut ved fødselen, men jeg tenkte at skulle jeg vente litt med å velge likevel. Etter mye om og men bestemte jeg meg for at dette skulle bli min nye katt selv, om jeg tror stjernen i kullet er sølvjenta under.

Denne lille jenta minner meg nemlig mye om mamma Magda, og minner meg enda mer om min første store kjærlighet som het Bissan. Derfor ble det umulig for meg å selge henne. Hun skal hete Dreamcatcher, og fanger to av mine store drømmekatter i en smiley

Blog image
Her er den jenta jeg har valgt å selge, og hun tror jeg blir en stjerne. Hun har byttet navn, og skal nå hete Call me Sugar (hun er søt som sukker)

Sugar er uendelig vakker, og har i tillegg en veldig utadvendt personlighet. Hennes nye eier er ikke 100% bestemt enda, men hun skal uansett selges til avl/utstilling. Hun er nok "best" i kullet.

Denne har samme fargekode som den første jenta, men har mindre rødt og mer hvitt. Hun er den største i kullet. Alle sølvkattungene har et fantastisk vakkert sølv, og det må jeg takke pappa Leo for smiley

Blog image
Lille Terje er også fantastisk søt. Jeg elsker jo røde og skilpaddefargede katter smiley
Terje er kalt opp etter naboen vår og på stamtavla skal han hete Catch & Release-Terje.

Terje har fargekoden SIB ds 09 24. Rødsølvspottet med hvitt. Han får en lys rød farge som voksen og han har hvite bein. Jeg tror mønsteret hans blir veldig tydelig som voksen, og det syns jeg er veldig vakkert.

Han skal flytte til Luleå og bli kosekatt, og lillebror til den andre sibirkatten som bor i huset.

Blog image
Den siste gutten heter CUL8R Alligator (See you later Alligator) og har fargekoden SIB ns 24, sortsølvspottet. Han er en stor og tøff gutt som kanskje skal til avl i utlandet.

Begge guttene er litt mammadalt og syns det er aller greiest å henge i puppen til mamma Magda. Gutter liker jo ofte pupper, så det er ikke noe nytt sånn sett smiley

Alligator er en flott gutt som jeg tror og håper kan bidra mye til sibiravlen.

Blog image
Da er i hvertfall ungene behørlig presentert. Hvis noen der ute ønsker seg en kjempesøt kosekatt er det bare å ta kontakt.(N)Solstorms Kitty PurryMine katter

Posted by Sissel J. Doh Wed, May 29, 2019 20:26

Blog imageTil sist denne gangen poster jeg et bilde av Kitty som har vært hos Marie i helgen. Marie og Marius er flink med Kameraet, så de tok noen flotte bilder av henne før de leverte henne tilbake til Anne Grete. Tusen takk dere, dette bildet var spesielt nydelig. Takk smiley

Nytt kullkattunger

Posted by Sissel J. Doh Wed, May 29, 2019 20:25

C2-kullet vårt ble født 21.05.18. Det ble fem flotte unger. Tre jenter og to gutter.
Mor er SC (N)Solstorms Magda - min Midtsommernattsdrøm JW DVM og far er lille rampen Leonardo Siberian Sapphire.

På det første gruppebildet ligger det på avispapir og det ser ikke særlig fint ut. Men jeg hadde gått tom for kladder og jeg ville ha noe som var lett å bytte ut til mamma hadde slutta å blø, så da valgte jeg avispapir smiley

Blog image
Den første jenta var sølvaskilpadde med hvitt, som egentlig var det jeg hadde ønska meg. Men så kom denne jenta og da slo hjertet mitt litt ekstra hardt.

Blog image
Her er pappa sammen med en av sine sønner. Han lukta nøye og lenge på ham før han prøvde å grave ham ned i sofaen smiley

Rødgutten er oppkalt etter naboen som sa litt på tull over noen glass rødvin at han ville at en av kattungene skulle bli kalt opp etter ham. Han var den første som forklarte Solomon om catch & release, noe Solomon selvfølgelig syns var en helt borkastet praksis, så derfor ble gutten kalt Catch & Release-Terje.

Terje har fått sett guttepusen og er fryktelig stolt. Han gleder seg til å følge kattungene de neste 12 ukene smiley


Blog image
Terje har en som ønsker å kjøpe ham. Jeg har bedt dem om å vente litt med å bestemme seg. Jeg vil at de skal være helt sikker på at de har ham Men han foreløpig er holdt av til en familie som virker veldig søt

Blog image
Denne jenta heter Call me Pussy og navnet er et resultat av mine dårlige humor. Noen hater det og noen elsker det. Dette var den første som ble født og egentlig den jeg "burde" bli forelsket i, men nå er hun og broren tilbudt til avl og holdes av til de har bestemt seg.

Blog imageBlog imageBlog image
Dette er jenta som får mitt hjerte til å banke litt ekstra hardt. Hun er prikk lik Magda som liten, men har fargene etter Magda sin mamma (Karma). Hun kommer til å bli her, og hun skal hete Chippewa Dreamcatcher. Chippewa er en indianerstamme som var en av de første som var kjent for drømmefangere, og dreamcatcher er for å kalle henne opp etter mamma heter Midtsommernattsdrøm

Blog imageBlog imageBlog image
Denne gutten heter CUL8R Alligator. CUL8R er SMS-språk for "See you later", og jeg syns det er morsomt. Han er - sammen med Call me Pussy - størst i kullet, og er også tilbudt til avl.

Blog imageBlog image
Denne lille jenta har samme fargekode som Call me Pussy, men har litt mindre hvitt og litt mer rødt. Hun har hvitt i ansiktet og så har hun "paddenese". Hun er under vurdering for noen som ønsker katt til kos/utstilling. Hun skal hete Crazy Cat Lady. Navnet har ingen annen historie enn den innlysende.

Blog imageBlog image

Det er sjanse for at noen ombestemmer seg. De som er tilbudt til avl har venteliste, og de som vil ha Terje er rimelig sikker. Så den som er mest usikker er nok Crazy Cat Lady. Jeg selger henne til kos så hvis det er interesse er det bare å ta kontakt.

Ellers skal Saga parres asap, og der er det mulighet for de samme fargene + noen til. Katt til avl fra det kullet er det venteliste på, men kos/utstilling skal jeg få til smiley

Hålogalandkatten 2019Utstilling

Posted by Sissel J. Doh Wed, May 29, 2019 19:56

Blog image
Jeg var dessverre ikke til stede, men fikk heldigvis masse oppdateringer. Tusen takk til alle dere! smiley

Det var 5 (N)Solstorms-katter utstilt + Atlas som jeg og Heidi eier sammen. I tillegg var det et lite barnebarn til stede. NO*Sjarmkatten Neytiri har en (N)Solstorms-far smiley

De 4 kattene over er deler av A2-familien. En kattunge på begge sidene, mamma og pappa i midten. Det var utrolig artig å se, tusen takk Marie smiley

Blog image
GIC (N)Solstorms King of Hearts fikk sitt siste CAGCIB, og ny tittel på lørdag. Hipp hipp hurra! smiley

Gratulerer Marie, og takk for at du stiller ham så fint, godt samarbeid og vennskap smiley

Blog image
Søndag ble en spesiell dag. Da fikk Hearts sitt første CACS, men Karina valgte å ikke nominere ham fordi han var litt hormonell. Han oppførte seg greit på dommerbordet, men knurra og klaga en del. Det er greit å ikke presse hanner for mye, dessuten er det dumt å overlate en fertil hann til en nervøs, usikker og ny assisten så jeg er enig med Karina.

Karina har dømt katter i mange år, og er en veldig flink og koselig dommer. Hun bryr seg både om katten og utstilleren, og er bra både å stille for, og å høre på. Jeg bruker å anbefale nye utstillere å sette seg i hennes dommerring for å høre, for man lærer mye! Hun har vært dommer siden sibiren var en helt ny rase på utstilling, og kan fortelle masse om de første årene de ble stilt ut. I tillegg er hun god på å forklare forskjellene på Sibir, Norsk skogkatt og Maine Coon. Egentlig burde Karina være spesialdommer for nye utstillere smiley

Det som "gjorde dagen" for Marie var at Hearts istenenfor fikk en pokal fra en av Karinas avdøde katter. Det ble mange tårer, og Marie er så stolt, så stolt. Tusen takk Karina smiley

Blog image
Kitty har akkurat begyt å samle cert mot GIC-tittelen. På lørdag fikk hun CABCIB og søndag fikk hun CAGCIB og NOM. Kitty bor til daglig hos Anne Grete, men det var Marie som stilte henne. Takk til begge to smiley

Blog image
(N)Solstorms Aurora Polaris av Karma er så lik pappa at det er helt utrolig. Hun er en ungjente så vi kan ikke forvente så mye av henne enda. Heidi hjalp til med badet og Line stilte henne. Hun fikk CAC begge dagene. Takk til både Line og Heidi smiley

Blog image
(N)Solstorms Aske av Karma er også lik pappa Hearts. Han blir flott så han er jeg spent på. Han er også ung og endte opp med CAC begge dagene. Takk Renate og Kim! smiley

Blog image
Lille (N)Solstorms Blairwich bor også hos Renate og Kim. Hun var litt betenkt over utstilling, men det gikk greit likevel. Blairwich heter Ariel hjemme. Hun fikk Ex. 1 på lørdag, Ex.1 og Ex.1 + NOM på søndag. Her må jeg takke Mariell for lån av hannkatt i tillegg til Renate og Kim som eier og elsker henne smiley

Blog image
Men det helt store for meg og Heidi på utstillingen var at vår deleide hannkatt S*Crazy Tails Atlas tok storeslem på utstillingen. Den unge fisen fikk CAC, NOM og BIS begge dagene! Heidi har hatt så mange dårlige opplevelser med innkjøpte katter, så hun var på tur til å gi opp. Men et så flott menneske og godt dyremenneske må vi ta vare på, så vi har en spesiell avtale på Atlas som ga både henne og meg henne en god avtale og en god mulighet. Jeg er fryktelig glad for at Heidi fikk denne opplevelsen og at hun ble litt "tent" igjen. Nå venter hun to Atlas-kull, og prater allerede om neste utstilling. Takk Monica for at du elsker ham til daglig, og takk Heidi for vennskap og samarbeid smiley

Det ble ingen BIV i helgen dessverre. Det var en liten utstilling, så det ble dessverre ikke tatt ut BIV i noen av "mine" grupper.

Det var litt sårt å være hjemme. Jeg har så lyst til å komme til Gisund, men så var det å ha katter og stille da. Vi får se smiley

Litt om LeoMine katter

Posted by Sissel J. Doh Wed, May 29, 2019 19:24

Blog image
Leo har vært på HCM og PKD-scanning og var helt frisk og fin.

HCM er en hjertesykdom som vi tester for. Når katten har HCM blir den ytre hjerteveggen stiv og tjukk sånn at hjertet jobber dårligere og at plassen inni hjertet blir for liten for å få til skikkelig sirkulasjon. I tillegg legger det seg ofte slagg inni hjertet slik at katten får økt risiko for blodpropp. Denne blodproppen setter seg ofte sånn at katten plutselig blir lam i bakbeina. Jeg har opplevd det på birma og det var en fryktelig opplevelse. Jeg har også hatt en katt med HCM, men hun levde langt over forventet alder. Hun ble til slutt avlivet pga andre problemer. Hun måtte trekke tenner, og vi kunne ikke legge henne i narkose for det ville hun aldri ha overlevd.

PKD har sibirmiljøet som helhet ikke brukt å teste for, men nå er det oppdaget PKD fra et par spesielle linjer. Derfor er det satt i gang testing av sibirene for å minske spredning i genpoolen. Jeg har testet i et par år allerede og har heldivis ikke opplevd katter med PKD.
Når katten får PKD kommer det små cyster i nyrene. De begynner som bittesmå cyster på 1 - 2 millimeter, og etterhvert øker de både i antall og størrelse sånn at faktisk kan bli over 2 cm! Når cystene har blitt for mange vil katten få nyresvikt. Dette skjer oftest i 7-års alderen.

Jeg tester mine katter jevnlig for både HCM og PKD. HCM har jeg alltid testet sibirene for, jeg testet også birmaene "back in the days". Heldigvis har jeg aldri opplevd HCM på (N)Solstorms-katter. PKD har jeg testet for i et par år, og det er også testet bak mine katter. Det er bra.

Men så er det importene da. De linjene er jo nye for meg så her må jeg være ekstra flink til å teste. Foreldrene til Leo er scannet og jeg har fått papirene på det. Dessverre er de på russisk smiley, men jeg har fått det viktigste oversatt og de er også friske og fine heldigvis.

Leo skal nå få parre Saga, og så skal han møte en katt i et annet katteri. Deretter skal han chippes før han skal brukes igjen. Å bruke ham litt forsiktig gjør jeg både av respekt for oppdretter, men også på grunn av at jeg vil være ekstra nøye med testing og han er jo veldig ung enda.

Bildet er tatt på en liten skogstur vi hadde. Han var kjempeflink til å gå i bånd, så det er stor sjanse for at vi gjentar det både med ham og de andre kattene våre.(N)Solstorms Ashoka TanoKatter i nye hjem

Posted by Sissel J. Doh Sat, May 25, 2019 02:07

Nå har skjønne Ashoka gått ut av (N)Solstorms-avlen etter ett kull, og det er helt greit. Snille Linda m/familie overtok henne etter at hun hadde prøvd 3 - 4 hjem, og fikk henne til med tålmodighet og p -piller. Dvs, "fikk henne til" er en sannhet med modifikasjoner. Ashoka er en skikkelig rasist, og syns devon rex'er er skikkelig stygge og unødvendige katter. Men de fikk henne i alle fall til å slutte å urinmarkere til den store gullmedaljen smiley

Ashoka trengte en mann med sterk type, og vi var heldig å få låne (N)CarilloCat May Defender til et kull. Det ble tre jenter. En av jentene har gått til avl hos NO*Tjeldsunds, mens de to andre har blitt fantastiske kosekatter.

Nå skal også Ashoka få være glad kastrat, for jeg tror hormonene hennes har spilt henne mange puss. Hun trenger å bli litt rundere i kantene ifht andre katter smiley

Tusen takk Linda og co, for supert samarbeid, godt vennskap og mye tålmodighet. Tusen takk for at dere reddet livet til denne rampejenta. Nå håper vi at Ariel bringer slekta videre. Takk smiley

Blog imageBlog imageIC (N)Solstorms King of HeartsKatter i nye hjem

Posted by Sissel J. Doh Tue, May 21, 2019 03:31

Blog image17. mai-hilsen fra Hearts i Harstad. Sjekk den tøffingen! Det var kjempekoselig Marie smiley