(N)Solstorms blog

(N)Solstorms blog

DNA-resultater

InfoPosted by Sissel J. Doh Fri, December 28, 2018 02:40
Vi har fått DNA-resultatene for Leo og de var spennende. Det viktigste er at de 42 forskjellige sykdomsgenene de tester for var ok. Han er ALL CLEAR!

I tillegg bærer han ikke b-blod. B-blod er er ingen "sykdom" , men en mamma med B-blod kan få problemer når hun føder unger med A-blod så det er greit å teste.

Han bærer cs-genet (maske-genet), så hvis han parres med en annen bærer eller en neva, så kan han få avkom som er neva. Det er jeg ikke interessert i så jeg kommer til å parre ham bare med ikke-bærere.

Ellers gir han bare avkom med "full farge". Det vil si at han ikke gir blått eller creme, og han gir bare mønstrede avkom,

Jeg har aldri hatt en katt i avl med så masse sølv som Leo har, så jeg vet ikke hva det vil si i praksis. Han kommer til å bli parret med to skilpadder uten mønster. Den ene har sølv og den andre har ikke. Så får vi se hva som dukker opp. Spennende er det åkke som smileySibirpels

InfoPosted by Sissel J. Doh Sun, September 09, 2018 22:11
Om pelsen til sibirkatten står det i standarden: Semi-long, well developed, very dense, undercoat not laying flat, overcoat water repellent, sligtly hard to touch.

Summer coat is distincly shorter than summer coat. The winter coat show a well developed shirtfront, full frill and knickers.

Link til standarden

Med andre ord sier standarden at det ER forskjell på sommer- og vinterpels. Mange dommere påpeker det, men dessverre tar noen alt for lite hensyn til det. Det er ikke bare en gang en BIS-katt ikke får cert på utstilling noen måneder senere når den er kortpelset. Katten ser jo uten tvil best ut når den er fullpelset, men kort sommerpels er ingen feil og skal ikke stå i veien for hverken cert, BIV, NOM eller BIS.

Marie la ut et par gode bilder av Hearts. Det ene er tatt i Juni, og det andre i August. Der ser man hvor mye som kan skje på et par måneder. Jeg gleder meg til å se ham neste helg, da er han nok sikkert enda flottere!

Neva Masquerade

InfoPosted by Sissel J. Doh Wed, May 09, 2018 14:32
Neva Masquerade er søskenrasen til Sibirsk katt.

Når jeg var helt ny var det ingen nevaer i Norge, de har først kommet de 5 +/- siste årene. Blant sibirfolket har det vært stor motstand mot neva, og vi var glade når maskefarge ikke ble godkjent på sibir, men at den heller ble godkjent som en søskenrase. Egentlig hadde vi håpa at den skulle godkjennes som en helt egen rase, men i retrospekt er jo det en utopi i og med at alle andre forbund har neva godkjent enten som en maskefarget sibir eller en søskenrase.

Søskenrase betyr at de to rasene har samme standard, men forskjellig hårlag eller farge. Og at de kan parres med hverandre.

Det er vel fortsatt sånn at sibirfolket og nevafolket er veldig delt. Jeg personlig har ikke kjent en eneste nevaoppdretter, men jeg er venner med noen av dem på Facebook. I min tenkemåte befinner jeg meg et sted mellom "ren sibir" og "ren neva". Jeg ønsker ikke å avle på neva eller få neva i mine kull, men om det finnes 0 eller 150 neva i stamtavlen til mine sibirer er ikke så farlig. Det jeg er mest opptatt av er helse, lynne og type.

Noen av mine kattungekjøpere og forverter sier at de ønsker seg neva. Da bruker jeg å si at det er noe de aldri får av meg så da må de finne seg andre oppdrettere. Nå har jeg møtt og pratet med flere neva-oppdrettere og de var veldig hyggelige folk. Jeg var også veldig imponert over hvor flotte kattene deres var. De har jobbet veldig bra med rasen og importerer gode katter. Den gang vi begynte var rasen ganske ny og både gemyttet og typen til de første kattene våre var så som så smiley

Her er bilder av to av de kattene jeg møtte på NORAK. Den ene er jo uten tvil neva. En ung hannkatt som jeg syns var veldig flott. Den andre går jo som hvit sibir (det finnes ikke hvit neva), men under det hvite er det nok en neva som skjuler seg, og det ser man på øyefargen. Den blå øyefargen som skyldes hvit-genet er mye blassere enn den vakre øyefargen som følger med cs-genet som gir maske.

Takk for praten folkens, og takk for at jeg fikk se og ta på kattene deres. Det var veldig hyggelig å møte dere og få ansikt til navnene deres.


Seriøs eller ikke?

InfoPosted by Sissel J. Doh Sun, January 28, 2018 22:49
Noen ganger kommer temaet "seriøsitet" opp, og da er det gjerne medlemmer i foreningen Sibirkattens venner som blir framstilt som seriøse. Joda, det skal jeg ikke bestride, det har jeg ingen grunn til. Men det at man har betalt en kontingent til en rasering er dessverre ikke i seg selv noen garanti for seriøsitet. Hva legger man egentlig i ordet "seriøs"?

For min del kan jeg si at jeg oppfatter mitt oppdrett som meget seriøst, og avlen min som gjennomtenkt. Jeg vet også at jeg gjennom de 14 årene jeg har drevet oppdrett har fått mye erfaring som jeg deler av meg med til mine kattungekjøpere og andre oppdrettere. Jeg er mentor for nye oppdrettere, og for forvertene mine Flere av mine forverter har begynt med oppdrett etter at forvertsperioden er over og beholder meg som samarbeidspartner og støttespiller hvis de vil.

På de 14 årene jeg har drevet oppdrett har jeg ikke hatt noen uenigheter med noen kattungekjøpere. Jeg har hatt friske katter og kattunger. Jeg har kontakt med mange kattungekjøper (de fleste nå pga facebook) og har ikke hørt om noen kattunger som har dødd i sykdom som kan spores tilbake til min avl eller mitt oppdrett. Kattungene jeg har solgt har hatt godt gemytt, vært friske, sosiale, snille og kosete.

Jeg stiller ut mine katter, og har gode resultater på utstilling. Jeg har eksportert katter til Sverige. Holland, Canada og nå snart Australia. Jeg tester alle mine katter jevnlig for HCM, og diverse andre sykdommer og genetiske mutasjoner (feks blodtype) hvis jeg anser det som nødvendig. Jeg kjenner mine linjer godt, og har pr dags dato (N)Solstorms generasjon nr 4 både på mor- og farssiden løpende rundt i stua.

Jeg er god på genetikk og syns jeg vet hva jeg driver med. Jeg er ikke så god på stamtavler, men har flinke folk å spørre.

Mine parringer er gjennomtenkt, og verken avstand eller kostnader er avgjørende for hvilke planer jeg legger for mine parringer. Jeg har i dag hentet vakre Magda i Fagersta. En vei er 577 km og 7.32 timers kjøring. Den turen har jeg nå tatt t/r tre ganger, for planene og parringene har ikke gått som ønsket og forventet. 3 x t/r Storvallen - Fagersta et er 3462 km. Det er 42,92 timer i bil. I kroner blir det ca 4800,-.

Når mine kattunger blir levert har de vaksiner, helseattest, chip, de fleste har pass og hannene kan kastreres hvis eier ønsker det. Jeg er medlem av Hålogalandkatten og NRR, og alle kattungene mine får stamtavle fra NRR.

Så hvordan gjør det faktum at jeg ikke betaler medlemskontingent til Sibirkattens venner meg mindre seriøs enn en annen?

Avlsarbeid

InfoPosted by Sissel J. Doh Sun, November 19, 2017 22:50
Noen vil ha kull, og når man spør hvorfor er svaret at det er "koselig med kattunger". Joda, det kan være koselig med kattunger, men jeg har tatt hjem 2 kull med kattunger pga at forvert har syntes at de er litt i overkant for mye å hanskes med. I tillegg er det IKKE koselig hvis kattunger dør, og det skjer ganske ofte. En gang hadde jeg 2 x keisersnitt på en mnd. Stor takk til dyrlege Vibeke som kjente meg og kunne være samarbeidsvillig med regningen den gang smiley Jeg har nå drevet avl siden 2005 og har hatt opp- og nedturer. Mitt første virkelige prosjekt startet nok med Karma som ble født i mars 2010. I hennes linje har jeg nå en katt med både mor og far som er (N)Solstorms. Selvfølgelig er det mange andre katter innblandet, og mange og takke, men i denne posten setter jeg fokus på meg selv smiley


(N)Solstorms Bali Chamba er 4de generasjon (N)Solstorms i to ledd og jeg er sååååå stolt av henne smiley

CH (N)Solstorms Kitty Purry er datter av Bella Notte som bodde hos forvert Nina. Pappa til Kitty Purry ble kjøpt fra S*Lubov Sibiri. En vakker svart /hvit hanne smiley
Dette er mor til Kitty Purry og hun heter (N)Solstorms Bella Notte. Far til Bella Notte bodde hos Rachel og mor bodde hos Julie. Mor til Bella Notte er (N)Gaupekatten's Frøken Norge

Dette er Bårr i Bekkmørtna som er pappa til Bella Notte. Han er etter S*Ja Znaju Cherryblossom Snowstorm og FIN*Lumikissan X-Cellent

Nå er vi på andre delen av stamtavla. Dette er Matti som er far til Bali Chamba. Hans mor heter IC (N)Solstorms Magda - min Midtsommernattsdrøm JW, og pappa er IC FIN*Lumikissan Urban Cowboy
Magda, min drømmekatt er farmor. Hun heter IC (N)Solstorms Magda - min Midtsommernattsdrøm JW. Hennes pappa heter IC FIN*Lumikissan X-Cellent

Min eldste avlskatt er Karma. Hun heter pr dags dato SC (N)Solstorms Instant Karma of Summer. Mamma er IC (N)CarilloCat Lucky Day (aka Summer) og pappa er IC FIN*Lumikissan X-Cellent


For å få til Bali Chamba har jeg satt fokus på gemytt, flott type, bra pels og profil. Jeg ser at mange fokuserer på et minimum av NEM i stamtavla, men der har jeg lite eller ingen fokus. For meg er helse MYE viktigere!

Karma er testet 5 ganger for HCM, Magda 3 eller 4 + blodtype. Matti er testet 1 gang for HCM, en gang for PKD, DNA-testet for PK. Alt ok

Kitty Purry er testet to ganger for HCM, Bella Notte og Bårr i Bekkmørtna er testet en gang hver. Frøken Norge som ligger bak Bella Notte ble testet ok ved 5.5 -6 års alder. Hennes andre sønn i avl - Isak - ble også testet ok ved 5 år.

Jeg har allerede avlsplanene klar for Bali Chamba, aka Saga og jeg gleder meg til (N)Solstorms fremtid. Takk til alle forverter og medarbeidere i dette prosjektet. Jeg er så glad for lille Saga smileyNår alt ikke går etter planen

InfoPosted by Sissel J. Doh Wed, September 27, 2017 00:28
For mange år siden kjøpte jeg og en annen oppdretter denne hannkatten sammen. Han er født i Belgia, og heter BE*Bazinga Missib. Bazinga var vakker allerede som kattunge og vi gledet oss SÅ masse til å bruke ham i avl, men når det ble tid for HCM-testing var ikke testen normal og han ble kastrert.

HCM er en hjertesykdom som gjør at hjertet vokser. Veggene i hjertet blir tjukkere sånn at det ikke kan jobbe normalt. HCM er en arvelig hjertesykdom så derfor tester vi for alle våre avlskatter for denne sykdommen.

Jeg må understreke at Bazinga ikke hadde HCM og fikk ikke HCM-diagnose når han ble testet, men han hadde en uregelmessighet med hjertet som gjorde at han var i "grenseland" eller equivocal som vi sier. Det føltes surt å kastrere en så fin gutt, men det er ikke aktuelt å avle dyr som kan ha en hjertefeil.

Nå lever Bazinga i beste velgående som kosekatt, og i dag fikk jeg dette vakre bildet! Tusen takk Gunhild smileyRykter

InfoPosted by Sissel J. Doh Sun, May 14, 2017 19:49
Den negative delen av kattemiljøet er alle de ryktene som går. Jeg har holdt meg unna store deler av miljøet pga ryktespredning, men av og til blir jeg litt provosert og syns folk er litt tåpelige og da må jeg komme med provoserende kommentarer. Det har jeg klart nå smiley
Spørsmålet var om det var ok å parre en hunnkatt som bærer cs-gen med en "ren" sibir. Selv de mest innbitte neva-motstanderne i Norge har eller har hatt cs-bærere, og cs er INGEN sykdom! cs-genet er et gen som - hvis man dobler det - kan gi neva masquerade. Altså en masket sibirkatt. Det er ikke noe jeg ønsker, og derfor tester jeg alle mine katter, og får jeg en bærer så parrer jeg med en ikke-bærer. Problem solved.
Så når dette spørsmålet kom opp i en svensk gruppe var jeg snar ute å tilby parring med Hearts. Han har neva tett bak i stamtavlen, men bærer ikke selv cs-genet. Historien er nå at jeg "blander neva og sibir". Hjelpe meg!!

Min mening angående SIB og NEM:
1) Jeg syns det er fint at de ble søskenraser, ikke samme rase. Jeg skulle ønske det ble to forskjellige raser.
2) cs-genet er tross alt ikke et gen som er farlig for katten. Det er ikke en sykdom.
3) Jeg vil ikke ha neva, jeg vil ikke avle neva. Jeg får ikke hetta hvis det er neva i stamtavlen. Jeg har sett neva-nazier avle på katter med EUR i stamtavlen + stamtavler som man ikke aner noe om = foundation. Det er liksom greit å bruke foundation som bærer cs-gen... Hva er logikken?
4) Jeg tror mange "neva-frie" stamtavler i pawpeds inneholder "sibirer" som egentlig er neva
5) Jeg har parret Magda med en SIB/NEM-mix. Hun var 3 år jeg jeg måtte parre henne. De hannene jeg hadde spurt på var ikke tilgjengelige. Når jeg møtte Harry var han DRITFIN, Lena var utrolig snill og lot meg få låne Harry. Andre veien hadde sikkert ikke vært aktuelt og jeg er enormt takknemlig!!
6) Jeg avler NEM ut av stamtavlen til Sheldor, og nå Hearts.

For meg er type, helse, gemytt viktig. Jeg vil ikke ha neva eller få neva avkom og jeg bruker hodet og teknologien for å unngå det. Jeg har heller aldri fått det, men noen av de mest negative neva-fanatikerne har... Jeg har parret med en NEM-SIB-mix og har nå rykte på meg (i Norge) for å blande.

Syns det er så teit at folk japper og prater så masse. SPØR meg direkte om hva jeg mener. Jeg er faktisk en av de som har en plan og et mål med avlen min. Mange følger bare strømmen. En ting jeg vil si, er at helse er MYE viktigere enn cs-gen. Dessverre er det noen som glemmer det. Jeg vil si at dere bør heller stille spørsmål med deres avl enn min. Så er det sagt smiley

(N)Solstorms King of Hearts. Han har en blanding av SIB/NEM ganske nært bak i stamtavla. Han er også linjeavla. Jeg har dobla Karma og Taiga. Karma har HCM bak seg, men i noen generasjoner bak henne er det testet normalt + at Karma har testet flott fram til hun var 5-6 år og Taiga til han var 8 år. Karma har hatt 3 kull før dette og ingenting har vært feil med dem. DERFOR tok jeg sjansen på en dobling. I Karma/Sheldor-kullet er en haleknekk (Solstorms første på 11 år!!) det eneste problemet. Karma sin slekt er NEM-fri så en dobling vil også vannet ut mye av NEM-slekten. Hearts lånes ut, han kan lånes ut til damer som har, eller ikke har cs-genet. Han er en FLOTT hannkatt og jeg håper noen vil bruke ham og så avle videre, men da avle ut nevaen.

Jeg håper at vi ikke blir så opptatt av farge at vi glemmer viktigere ting. Vi har sett hos andre raser at et fokus på farge kan gjøre ting med type. Golden, sølv, maske, ikke maske. Jeg velger å fokusere på type, så får stamtavle og "ren" stamtavle komme senere. Hvis folk ønsker å svarteliste meg av den grunn; "Be my guest" smiley

Eva Minde

InfoPosted by Sissel J. Doh Mon, May 01, 2017 18:52
Eva Minde var invitert til SWS som æresmedlem i NRR. Hun er en flott og kunnskapsrik dame som vi kan være stolt av.

Eva er hjernen bak EMS-systemet. Hva er det? Jo, det er det systemet som beskriver raser, pelsfarge, øyefarge, halelengde, hvitflekkhet, ører, pelslengde/struktur og mønster.

EMS-systemet er det jeg bruker når jeg f.eks. skriver at Karma er SIB f 24, eller Kitty Purry er SIB ns 03

SIB står for Sibirsk katt
f står for svartskilpadde og n for sort og s for sølv
24 står for spottet mønster
03 står for 25 - 50% hvitt

Før EMS-systemet ble tatt i bruk var kodene veldig lange og vanskelige. EMS-systemet er enkelt og logisk oppbygget. Det har vært brukt i Fife siden 1992, men har nå også blitt adoptert av andre katteforbund.

Her er mer info om EMS-systemet

Og her beskriver Eva selv hvordan det skal brukes korrekt.

"Kan jeg få ta et bilde av deg Eva", spurte jeg
"Ja, hvis du syns det er noe morsomt så...", svarte hun smiley
Next »