(N)Solstorms blog

(N)Solstorms blog

Hverdagsliv

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Sun, December 09, 2018 19:01
For mange katter på for liten plass er ikke bra. Da kan det lett dukke opp problemer.

En grunn til det er at smittepresset øker dess flere katter man har, og hvis det i tillegg er stress og konflikter mellom kattene i katteriet på vil immunforsvaret til kattene bli utfordret.

Som oss har kattene forskjellige personligheter og hvis noen har behov for å trekke seg tilbake av og til må de få mulighet til det. Katter er ikke flokkdyr slik som hunder, men de kan leve i små familiegrupper dersom de har nok ressurser. Jeg syns at 4 katter på så liten plass som vi bor på er helt på smertegrensen, så jeg må være spesielt oppmerksom på små og store konflikter eller gnissninger dem imellom.

Særlig kan en fertil gutt skape litt problemer. De kan godt bli litt uspiselige når de blir fertile, og skape vantrivsel både hos to- og firbeinte. Noen hanner blir veldig kåte og masete på jentene, noen få blir agressvie voldtektsmenn, noen blir operasangere som holder hele nabolaget våkent med mer eller mindre vakre arier hele natten, og noen blir skikkelige "pisshester" som urinmarkerer både høyt og lavt.

Helt ærlig har vi ikke hus for å ha en fertil hannkatt slik vi bor nå, men vi planlegger jo å flytte til et mer passende hus etterhvert. Jeg har valgt å ha en hannkatt hjemme fordi man nå har muligheten med suprelorin-/kastratchip, og den skal han få så snart han har parret sine første dater. Så håper jeg at vi har flyttet til et mer passende hjem neste gang han blir fertil.

Faktisk er stemningen fantastisk bra mellom lykkepillene mine. De vasker og steller med hverandre, sover sammen og koser masse både med hverandre og meg. Det er veldig gledelig for meg, for selv om man er utstiller og oppdretter er kattene kosekatter 99.9% av tiden.

Disse bildene er tatt nå i helgen smileyTidlig krøkes....

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Sat, December 08, 2018 14:06

Hva skal man si...? Gulla har fått løpetid og er så villig og billig at Leo syns det hele er en fryd. Han er jo ikke mer enn 5 mnd, men stiller velvillig opp på treningsøkter!

Siden det ikke er meningen at de to skal parre seg, så jeg skal begynne med p piller på henne nå. Jeg hadde ønsket å utsette det i det lengste for p piller for katt er kreftfremkallende. Men i korte perioder bruker mange oppdrettere p piller. Han er egentlig for ung til å klare og lage barn, men jeg har blitt overrasket før når Matti klarte kunststykket bare 6 mnd gammel så jeg ønsker å forsikre meg denne gangen.

Grunnen til at jeg ikke ønsker å parre disse to nå er at jeg ikke kjenner linjerne til disse kattene og da har jeg lyst til å parre dem med (N)Solstormskatter som jeg vet er testet godt for HCM og andre ting + jeg har sett hva som kommer av avkom etter dem og så videre. Om noen år kan det hende jeg velger å parre disse to, men ikke første kullet.

Gulla skal etterhvert parres med IC (N)Solstorms King of Hearts og Leo med GIC (N)Solstorms Magda - min Midtsommernattsdrøm JW DVM og CH (N)Solstorms Bali Chamba.Leonardo Siberian Sapphire , aka Leo

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Fri, November 30, 2018 21:49
Jeg er litt allergisk mot gullungen min, men det er ikke uvanlig (for allergikere), når man får en ny katt hjem, å få en reaksjon. Jeg reagerer generelt mer på hannkatter enn hunnkatter, og Leo kommer nok fra et relativt stort katteri så jeg tenker at han har mye allergener i pelsen.

Når kattunger flytter er de utsatt for mye stress og når man blir utsatt for stress blir immunforsvaret utfordret. Sånn er det for oss alle, så det er viktig å skynde seg langsomt. Selvfølgelig fristet det å bade Leo på dag 1, men jeg ville la ham "lande" først. Få tid til å bli kjent med oss, kattene, og så får en helsesjekk på ham før jeg utsatte ham for mer stress.

Men i dag bestemte jeg meg for at "det store" skulle skje. Den lille prinsen skulle få sitt første bad. Jeg tok ned føneren fra hemsen og Leo så ingen grunn til å være redd for den.


Jeg tok med meg Leo og føneren inn på badet. Den lager jo masse lyd, så jeg slo den på og av flere ganger slik at jeg kunne se hvordan Leo reagerte. Han likte den ikke, men fikk heller ikke panikk. Det er bra.

I badet fikk han en liten "kattevask". En sjamponering får være nok første gangen. Han skal jo ikke på utstilling. Det viktigste er at han blir vant, og at jeg får se hvordan han reagerer. En voksen hannkatt er sterk, og en sint/redd hannkatt kan faktisk være ganske farlig så det er bra å venne seg til bading tidlig.


Føningen var ikke populær, men jeg bruker tid, tålmodighet og frihet. Jeg må holde pus, men jeg tviholder aldri en sibir. De MÅ kjenne at de har en fluktmulighet. Jeg lar dem aldri få panikk og klatre på veggene, men jeg holder dem på fanget, lar dem gjemme hodet under armen min og lar dem bytte stilling når de vil. Å rømme fra fanget mitt får de ikke lov til, men ingenting er gjort med tvang. Myke sperrer, mange god'ord og pauser av og til fungerer bra


Gulla er en nyskjerrig liten pus og var fasinert av alle lydene fra badet. De to mer erfarne jentene hadde gått i dekning på hemsen smiley


Etter bad og føning syns jeg det er viktig med en liten premie, og for Leo er rått kjøtt det beste han vet. Han fikk kyllingmager som premie, og han fikk dem servert på badet som vanlig. Det er viktig å forbinde badet med positive ting.


Etter mat forsvant Leo opp på hemsen og der ble han en stund. Som dere ser er han ikke helt tørr. Langt derifra. Jeg syns ikke det er viktig eller rett å tørke pus 100% første gangen. Det viktigste er at han blir vant til badet, lyden av tørkeren og det å bli blåst på. Alle de tingene er skremmende for pus. Dette var tross alt ikke et utstillingsbad smiley


I kveld kom lillepus ned og var nesten tørr. Da fikk han en kam gjennom pelsen og jeg fikk tatt et bilde. Rundt hodet er han fortsatt litt våt, men han er en trygg gutt som maler masse. Jeg er glad for å kjenne at pelsen på ryggen har riktig kvalitet, men resten av pelsen trenger jeg tid til å finne ut av før utstilling. Jeg er også glad for at kløen i ansiktet som har plaget meg så masse omtrent er fraværende i dag!Nå kom Leo akkurat ned. Han prater og maler som vanlig, og legger seg tett inntil låret mitt. Med tålmodighet, respekt og mye kjærlighet blir man heldigvis fort tilgitt.S*AceroRamos Hope

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Fri, November 30, 2018 20:53
Hva skal man si til disse bildene? Lille Hope er en utrolig vakker sibir som viser sitt virkelige jeg når hun er hjemme i trygge omgivelser. I tillegg er hun snill som et lam. Forvert Maria har postet masse bilder av henne som virkelig viser hvor snill og tålmodig hun er, men siden det er bilder samme med ungene har jeg ikke gått på tyvetokt og stjelt dem.
Jeg håper Hope blir med til Harstad i mai for å møte Atlas, men det er mye som skal passe for alle parter. Jeg gleder meg uansett til neste generasjon. Tusen takk Maria m/fam for de fine bildene, og for at dere gir Hope så mye kjærlighetClean bill of Health

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Tue, November 27, 2018 20:16
I dag hadde jeg endelig en dag fri fra jobb så da fikk Leo dra til dyrlegen for en helsesjekk og DNA-test. Samtidig var Saga med for å få sin vaksine.


På venterommet møttes disse to raringene. Leo så en hund for første gang (tror jeg), og hunden så en katt for første gang.


"Hva slags raring er dette?", tenkte de nok begge to


Inne hos dyrlegen gikk det som forventet. Jeg har ingen grunn til å mistenke at det er noe som feiler Leo, men når pus kommer fra et annet katteri er det alltid greit å sjekke. Pelsen, ørene, øynene, nesen og lymfekjertlene har vært helt fine siden han kom. Det samme har avføringen. Gemyttet er supert og humøret er på topp. Samlet inntrykk er at han er i "superform". Det samme kom dyrlegen fram til.

Mens jeg var hos dyrlegen møtte Solo denne tøffe madammen. Hun er 90 år, og har vært misjonær i Kamerun i 20 år. Hun prater flytende fransk og de to hadde masse å snakke om. Det ble et svært givende og interessant besøk for dem begge to, og jeg gleder meg allerede til neste gang.


Tilbake til katt. Nå har vi kommet hjem og Leo skal få være sammen med mine jenter uten noen som helst restriksjoner. Han er en fantastisk gutt, og jeg er så glad for at han ble min. Jentene mine syns også han er ok og har tatt ham inn i varmen. Tusen hjertelig takk igjen Irina

A purrfect meowdel

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Sun, November 25, 2018 16:36
Jeg har hatt fri i helgen og da har jeg benyttet sjansen til å få noen fine bilder av go'gutten i dagslys. Han er en flink modell og så vakker som sukker, så det er ikke vanskelig å gå fine bilder av ham selv med mobiltelefon. Noen av bildene er tatt ute på altanen, og noen er tatt ute i skogen. Han har tydeligvis ikke gått i bånd før, så de bildene ble litt mindre bra enn de som er tatt på altanen.

Leo har funnet seg godt til rette, han maler og koser. Han er min faste varmepute og sover på føttene mine hele tiden noe jeg syns er deilig! Han spiser godt, og er nesten inni munnen din for å tigge mat når man spiser... I dag har jeg kjøpt tre pakker med kyllinghjerter, boksmat og godbiter, så han skal ikke sulte smiley

Som det går fram av bildene har han skikkelig myk kattungepels. Han skal få seg et bad etterhvert og da får vi se hvordan pelsen blir. Men god sibirpels får han neppe før etter første pelsbytte. Det får tiden vise smiley
DNA-resultater og utgifter

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Thu, November 22, 2018 23:46
Hvorfor koster kattunger så masse, de er jo "bare" katter?, spør noen. Hva bruker vi oppdrettere penger på? Det er egentlig enkelt å svare på, for utgiftene med avl er som regel langt større enn inntektene. I alle fall hvis man ikke driver "kattefabrikk", og hvis man tester kattene for sykdommer og stiller kattene på utstilling.

Jeg har hatt noen-og-nitti kattunger på de 14 årene jeg har drevet oppdrett. Jeg har rundet alfabetet en gang og har kommet til B2-kullet på runde to. Det betyr at jeg har hatt 31 kull. Når jeg ser på enkelte andre oppdrettere er det ganske få kattunger og kull. Jeg tror på å skynde seg langsomt.

Alle mine katter HCM-testes jevnlig, og de testes også for diverse andre sykdommer eller annet som jeg anser som nødvendig eller ønskelig for avlen min. En HCM-test koster mellom 1300 og 2000 kroner. Og andre tester koster fra 300,- kroner pr test.

I tillegg stiller jeg kattene mine en del. Jeg stiller ikke alle, de som bor hos forvert har ofte ikke blitt stilt eller de betaler noen av utgiftene selv, men de som bor hjemme blir stilt jevnlig. En utstillingstur koster fort 5000,- kroner med reise, opphold og påmeldingsavgift.

Jeg har importert flere katter og det betyr flere utgifter. I tillegg til kattungeprisen som ikke er billigere i utlandet enn her hjemme, så kommer reiseutgiftene og eventuelt toll i tillegg. Siden jeg bor i Sverige er jeg heldig som slipper unna toll på "varer" fra EU, men i Norge må man betale toll på alt over 6000,-

Og så kommer daglige utgifter, dyrlegeutgifter, eventuelle keisersnitt, tap av avlskatter hvis en katt viser seg å få livmorbetennelse eller HCM. Forsikring. Utgifter til pass, helseattester, stamtavler, chip for kattunger.... og så videre og så videre. Pengene flyr, ingen tvil om det smiley

Så til hovedpoenget mitt. Jeg har DNA-testet tre av kattene mine. Den testen koster 1000 kroner pr test + at den må utføres hos dyrlege. På den positive siden tester den for det meste, og det er billigere enn dersom man skal teste for en og en ting. Og så kommer resultatet inn i et dataprogram slik at resultatene kommer til nytte også for andre oppdrettere. Viktige resultater er som følger
Saga:
- PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
- Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
- Bærer ikke cs-gen (kan ikke gi maske. Neva Masquerade)
- Bærer dillusjon (hun kan gi blått/creme)
- Har blodtype A, men bærer B-blod


Hope:
- PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
- Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
- Bærer ikke cs-gen (kan ikke gi maske. Neva Masquerade)
- Bærer ikke dillusjon (hun kan ikke gi blått/creme)
- Har blodtype A


Gulla:
- PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
- Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
- Bærer cs-gen (kan gi maske, Neva Masquerade, hvis hun parres med en neva eller en annen bærer)
- Bærer dillusjon (hun kan gi blått/creme)
- Har blodtype A


Alt i alt er jeg fornøyd med resultatene. Særlig helseresultatene! Det mest negative er at Saga bærer B-blod. At Gulla bærer cs-genet var relativt forventet, så jeg må være forsiktig med hvem jeg parrer henne med. Hennes første planlagte date er Hearts, som ikke bærer cs-gen, og så får jeg teste Atlas og Leo for å se hvem som passer.

Jeg har bestilt flere tester (ikke alle er tatt). Resultatene kan etterhvert som de blir klare leses her: https://www.mycatdna.com/en/Første dagen hjemme

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Thu, November 22, 2018 23:05
Når man importerer en katt, eller generelt når man kjøper en katt man aldri har sett, så vet man jo ikke hva man får hjem. Jeg tror jeg har vært veldig heldig med Leo.
Allerede det første møtet med Leo fortalte meg at dette var en søt katt. Han malte og var helt rolig i armene mine selv om vi var på en travel flyplass med masse lyder og andre inntrykk. Også i bilen var han rolig, selv om han klaget litt. Det skulle bare mangle etter mange timers reising.

Allerede den første dagen hjemme viser oss at Leo er en sosial og snill gutt som vil være nær sine mennesker. Han liker å kose, liker å bli kammet, maler så snart vi ser på ham, og klager sårt når han ikke ser oss. Han spiser godt og han er i godt hold. Han virker frisk i både øyne og nese, leker og virker generelt som en flott katt. Det er jeg veldig glad for!


Før Leo kom hjem fikk jeg vite at han er vant til å spise rått kjøtt. Det er noe jeg setter pris på. Dessverre spiser mine det bare når de er kattunger, og i noen tilfeller når de er drektige og ammer. Jeg tror det er veldig bra for både tenner, vekt og generell helse for katt å spise rent kjøtt så jeg er veldig glad når de gjør det. Leo ble veldig glad for å få kyllingmager til middag i dag, så får vi se om han opprettholder apetitten på kjøtt også når han blir voksen.


Når jeg kom hjem fra jobb i dag bestemte jeg meg for å ta med Leo ut på altanen for å få bilde av ham i naturlig lys. Han er registrert som es 24 (cremesølvspottet), men jeg tror at han er es 11 eller ds 11 (creme- eller rødshadet). Jeg skal ta DNA-test av ham for å se om han er creme eller rød, og så får dommerne på utstilling bestemme om han skal registreres som spottet eller shaded. Uansett er han vakker smiley


Tusen takk Irina for min herlige, sosiale og snille lille silver shadow. Han er super, og jeg er så glad for at akkurat han fikk bli min smileyNext »