(N)Solstorms blog

(N)Solstorms blog

HCM-test

InfoPosted by Sissel J. Doh Thu, March 14, 2019 23:15

Vakre Ask har blitt HCM-testet med normalt hjerte. Han er den første i det kullet som blir testet. Gratulerer med frisk hjerte, og takk for at du tester Ulrika smiley

(N)Solstorms King of Karma, aka Eldor

Katter i nye hjemPosted by Sissel J. Doh Sun, March 10, 2019 22:36
Her er et bilde av "lillegutt" aka Eldor sammen med Maine Coon-samboeren sin. Zelda var glad når Eldor flyttet inn, men det var relativt kortvarig. Jeg tror kanskje det er en gutt - jente-ting at damene blir grinete. Eller kanskje det har med alder og verdighet å gjøre?

Magda er heller ikke særlig begeistret for Leo, mens unge Saga syns det er utrolig morsomt å leke løpeleken med ham. Jeg håper det går seg til nå som Eldor har begynt å bli en voksen kar. Fine og gode er de nå begge to.

Tusen takk for bildet Hilde, og for at Eldor har et så godt hjem smiley

Jentene mine

Mine katterPosted by Sissel J. Doh Sun, March 10, 2019 22:30
I dag skal jentene mine få sin egen blogpost. Det syns jeg de fortjener smiley

De liker å utforske litt utendørs av og til. Særlig Saga liker seg i snøen, og forsvinner fort til naboens altan når jeg slipper henne ut. Da er det bare å glemme og se henne igjen på en stund, men hun kommer seg ikke ned på bakken så det er ikke et problem så lenge naboene ikke er hjemme og klager på at de har en katt på altanen sin. Noen er jo så allergiske at de reagerer bare ved synet av en katt *sukk* Etter en halvtime er hun som regel tilbake og mjauer utenfor døra for å komme inn igjen.

Magda på sin side er veldig forsiktig og liker seg mest ute i sola, men her om dagen ble det fristende også for henne å få litt frisk luft ned i lungene selv om det er snø ute. Når våren og sommeren kommer får jeg se om jeg får til en inngjerdet lufteplass, eller så må jeg ha dem i bånd sammen med meg når jeg er ute, for da er det nok naboer her mye oftere enn nå på vinteren.

Leo tror han vil ut, men i møtet med en vegg av snø er han snar til å endre mening. Derfor er han med bare på en liten flik av et bilde. Han blir nok også mer lysten på å gå ut til sommeren når det er bedre vær.

Ellers har jeg ikke så mye å fortelle om jentene. Vi skal ut på tur om en måned så jentene har vært hos dyrlegen for å få rabiesvaksine. Mer om den turen kommer senere smiley

Jeg har forresten glemt å fortelle at jeg også er på instagram nå. Velkommen til solstormscats smiley"Skabbe"

Katter i nye hjemPosted by Sissel J. Doh Sun, March 10, 2019 21:36
(N)Solstorms Khal Drogo, aka Pelle, aka Skabbe...

Joda, jeg vet at det er stygt å kalle ham skabbe, men på grunn av mangel på pelsstell er han nå full av mer eller mindre bare flekker på kroppen.

Matmor hadde nemlig alle kattene med seg på juleferie i Lofoten. Siden begynnelsen av 2019 var preget av av storm etter storm ble farting mellom Kvæfjord og ytterst i Lofoten for vanskelig. Derfor ble kattene værende i Lofoten flere uker mer enn planlagt.

Når Pelle endelig fikk komme hjem var pelsen full av tover og matmor har hatt en skikkelig utfordring med å få ham fin igjen. Flere store tover gjør at det meste av pelsen forsvinner sammen med tovene. Derav økenavnet altså smiley

Jeg har alltid sagt at god sibirpels ikke krever spesielt mye pelsstell, men det gjelder nok fertile katter. Kastratpels er vanskeligere og må gres oftere.

Selv fjerner jeg nok ofte småtover uten å tenke på det. De er jo på fanget mitt flere ganger hver dag og da merker jeg småfloker veldig fort. Jeg skjønte ikke det før vi hadde vært borte en uke og både Leo og Saga hadde en ganske stor floke hver. Da gikk det et lys opp for meg smiley

Jeg håper fortsatt at Pelle kan komme på utstilling i Harstad i bikini for han er veldig vakker. Tusen takk for bildene Synnøve, og for at du gir skabbe et så godt hjem og mye kjærlighet smileyBarnebarn

DiversePosted by Sissel J. Doh Sat, March 09, 2019 20:06
Jeg er så glad for at mine linjer også føres videre i andre katterier og for at de gir så flotte avkom. Her er kattunger fra to forskjellige kull. Det ene er i Australia og det andre er i Sverige.

De to første er fra et stort kull hos Shemiaka sibiroppdrett i Australia. Der er (N)Solstorms Bakoko pappa. Boki lever livets glade dager hos en super familie i Adelaide. Jeg er veldig svak for den svartsmoke/hvite lillepusen og hadde lyst til å vise den fram smiley

At det skulle komme smoke var en liten overraskelse. Å se sølv på dillusjonsfarger er aldri enkelt og Bakoko var intet unntak. Jeg hadde registrert ham som blåsmoke, men på utstilling ble han endret til blå solid. Når han ble pappa for første gang var det likevel ingen tvil om at gutten var en sølvgutt for han fikk avkom med sølv smiley

"Værsågod å bli tuillat", som vi sier i Nord-Norge smileyDette er et yngre kull som bor hos Marika i Sverige. Mamma heter (N)Solstorms Bayangi og går under kallenavnet Daisy. Marika har også Norsk Skogkatt, men dette er hennes første sibirkattkull smiley Oppdretternavnet til Marika er S*Nordsjöhedens

Det er ganske spesielt at det bare kom kattunger med dillusjonsfarger i dette kullet, for pappa er svartsølv. Genetikken kan tulle litt med oss av og til, og den har i hvert fall ikke respekt for statistikk. Statistisk sett skulle det jo bare komme 50% med dillusjonsfarger.

Nå opplevde jo jeg det samme når Bayangi og Bakoko ble født. Da ble det tre blå og en svart i et kull der det statistisk skulle vært helt omvendt.


Jeg håper at Saga blir nestemann ut. Jeg har satt henne på p piller igjen for hun skal på en utstilling i April, men etter utstillinga er det fritt frem for parring. Jeg gleder meg enormt til dette kullet. Spesielt etter at jeg har sett hva andre har fått ut av de samme linjene smiley

Om (N)Solstorms

DiversePosted by Sissel J. Doh Thu, March 07, 2019 03:00
We got the breeder name in 2004.

After breeding birmans since 2005 and added siberians in 2007, we decided to concentrate our breeding on siberians only in 2008. We are not breeding Neva Masquerade.


Den rasen jeg begynte med var litt tilfeldig valgt. Jeg husker jeg syns somali var utrolig vakker for den ser ut som en rødrev når den er viltfarget, men tilfeldigvis kom jeg borti (N)Shan Thais Elaine som skulle omplasseres.

Elaine var en blåmasket Hellig Birma og noe av det vakreste jeg hadde sett noen gang. Det ble bestemt at Elaine skulle komme til oss og jeg ble forelsket både i rasen og katten. Jeg ønsket å begynne med avl!

Jeg syns jeg kunne skilte med mye avlserfaring siden jeg kom fra gård, men etterhvert har jeg oppdaget at avl handler om mye mer enn det praktiske i å fysisk ta imot avkom. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke hadde noen spikret avlsplan når jeg startet, men hvem har vel det?

Når jeg fikk min Aztii i 2006 (første kull i 2007), ble jeg totalt fasinert av sibirens væremåte, intelligens og i tillegg det store fargespekteret de hadde. Jeg elsker genetikk og syns sibirene med alle sine farger virket med spennende. I tillegg var jeg litt allergisk. Men hovedgrunne til at jeg valgte å drive kun med en rase var at jeg gikk gjennom en skilsmisse, og alle som har vært gjennom det vet at det er en tung og opprivende prossess der man må ta tunge valg.

We don't make Money on Our breeding, rather the opposite. As most breeders do we make this effort because it's and interesting hobby and exiting Challenge. Also, we have met many wonderful People trough breeding and Showing Our cats. Cats from Our cattery are living in Holland, Canada, Australia, Norway and Sweden

At folk tjener penger på katteavl er jo en stor vits. Når jeg møtte Solo hadde jeg 13 kattunger, og fikk inn mye penger på kort tid, så han trodde jo det var en gullgruve! Men nå har vi vært sammen i 6 år og han ser hva kattene koster oss bare i det daglige. I tillegg bruker vi tusenvis av kroner på utstilling og har nå kjøpt inn 4 nye importer som har sine kostnader.

Nå hører jeg at han forteller sine afrikanske venner at katteavl ikke er noen business. Reality hurts smiley

My females have kittens now and then and they will be available for loving homes. We sell kittens to catteries who respect and share our Breeding ethics and goals.

Min forvert og "sister from another mother" sier at ingenting jeg gjør er tilfeldig, og det er sant. Jeg har alltid en grunn og et mål med det jeg gjør og håper mine kattungekjøpere respekterer det.

Our cats are much loved family members and we try to give the kittens the best possible start in life. They are raised under foot in a loving and caring environment, and do not leave Our Cattery Before they are 12 weeks. They are bred and sold according to NRR/Fife rules and bred according to the Fife standard..

We show our cats now and then, and pride ourselves in breeding beautiful type. We have a few (N)Solstorms Supreme Champions, we have several Best in Show Winners, and one Junior Winner. We also have a Scandinavian Winner.


Vi stiller ut. Sikkert mer enn noen, men også mye mindre enn andre. Noen skryter av at kattene har 60 BIV eller BIS, og det er lett å bli imponert. Men hvor mange utstillinger har katten vært på da? Magda er kanskje min mest utstilte katt, og hun har ikke vært på i nærheten av 60 utstillinger... Jeg har få katter og stiller med jevne mellomrom. Jeg vet at jeg har gode resultater til tross for relativt få utstillinger, selv om det enda er titler som står på ønskelista.

We make sure we do the best we can for the cats we breed to be healthy. We don't change our breeding stock whenever a new "fashion" comes along, but have kept to the same breeding line and program all the way. After breeding and testing our cats for generations now, we feel quite confident about the health and have invested in some new breeding cats in 2017 and 2018.

Vi ser at noen hiver seg på en eller annen mote, og bytter ut hele sin avlsbase på grunn av det. Det første jeg spør meg om er om dette er familiemedlemmer eller rene avlsdyr? Joda, jeg også omplasserer katter, men det er etter at de er ferdig i avl og det er ikke 3 - 4 - 5 i løpet av ett år. Matti bor hos mine foreldre, Kitty Purry bor hos min søster Anne Grete, så jeg ser dem igjen relativt ofte!

Jeg har holdt på med samme linje siden Taiga ble født i 2007. Han er selve stamfaren i mitt oppdrett. Stammoren Summer var født i 2008. Bagheera født i 2008. Så ble Teddy født i 2009. Disse fire kattene er de viktigste i mitt katteri og alle mine katter stammer fra disse 4 kattene.

I tillegg har Emil født i 2010, Pande født i 2013, Emil født i 2014 og Cowboy født i 2015 bidratt til min avl.

Jeg har testet alle mine for HCM og det samme har de fleste jeg har kjøpt fra. Jeg har i tillegg testet for PKD, PK-def og blodtype hos noen og har aldri hatt noen problemer. Jeg har to kull med relativ høy innavlsprosent, og ingen av deres tester tyder heller på noen problemer. Dess høyere innavl dess høyere er jo sjansen for at negative gener slår ut så disse testene er kjempeviktige for meg. Heldigvis har jeg bare fått gode tilbakemeldinger!

Jeg har heller ikke hatt problemer hos avkom annet enn at et avkom (ett år) og en omplassert katt har dødd av FIP mange måneder eller år etter at de reiste fra oss.

Nå i 2018 - 19 har jeg investert i nye katter. Det er første gang siden pande som ble født i 2013. Disse blir i første omgang blandet med mine egne linjer for å bli kjent med dem. Å parre import med import er et sjansespill som jeg ikke gir meg inn på


Sånn, dette var min post i dag. Helt uten bilde? Jeg får legge inn ett av baby Saga bare for pynt smiley

Varamedlem i Avlsrådet i NRR

DiversePosted by Sissel J. Doh Tue, February 26, 2019 22:28
En stor takk til NRR GF som har valgt meg inn som varamedlem i NRR Avlsråd. Dette er noe jeg har hatt lyst til i flere år så jeg gleder meg til å ta fatt på jobbensmiley
Takk også til HÅLKA sin sekretær Irene som tok jobben med å presentere meg for GF'en smiley

På nrr.no står det følgende:


Avlsrådet - AR

Avlsrådet behandler en rekke saker som angår avl og oppdrett, stambokregistrering og import. AR gjør selvstendige vedtak i sine saker. NRRs styre er klageinstans for vedtak. Avlsrådet samarbeider tett med NRRs stambokfører. Mange av oppgavende er i den daglige drift delegert stambokfører.

Avlsrådet er et rådgivende organ for NRRs styre, tilsluttende klubber og deres enkeltmedlemmer i forbindelse med avl og oppdrett av rasekatter. Generalforsamlingen og NRRs styre kan delegere vedtaksmyndighet til avlsrådet. … Stambokbokføringsansvarlig har også plikt til å kontakte Avlsrådet hvis det oppstår problemer. Medlemmer av Avlsrådet har taushetsplikt.Hovedgrunnen til at jeg har vært interessert i avlsrådet er at jeg er opptatt av genetikk og at jeg har en del kunnskap om det. Jeg er også generelt opptatt av avl, og av kattens ve og vel. Jeg har mye erfaring, så jeg tror og håper jeg kan bidra på en positiv måte smiley

Det var dagens selvskryt, men det må til noen ganger smiley

Jeg får legge inn et bilde av mine to første kull + mamma til B-kullet. De ble født i 2005 smiley

Tanker om avl

DiversePosted by Sissel J. Doh Sat, February 23, 2019 01:31
Jeg har lagt inn bilderav (N)Solstorms Queen of Charm og (N)Solstorms Khal Drogo i denne posten. Begge har testet HCM normal i dag smiley Broren til Charm har også sneket seg med i denne posten smiley

Alle tre er et resultat av en linje som jeg har jobbet med i 11 år.

Den første katten er Taiga som ble født i 2007. Når det gjelder HCM ble Taiga testet sist gang når han var 8.5 år. Han hadde flere kull uten at det har blitt oppdaget noen problemer (som jeg kjenner til) med noen av ungene hans. Jeg har også fått mye info fra oppdretteren til Taiga om både forfedre, søsken og etterkommere, så jeg føler at jeg er godt informert om helse og gemytt i de linjene.

Etter Taiga avlet jeg videre på hans datter Karma. Karma ble født i 2010. Hun ble sist HCM-testet når hun var over 6 år. Karma hadde flotte fine friske kattunger i alle kullene. Den eneste feilen som dukket opp i hennes kull var en haleknekk.

Mamma til Karma døde dessverre ung. Hun døde av nyresvikt som jeg er ganske sikker på kom av at hun spiste på en veldig giftig plante. Jeg har god kontakt også med denne oppdretteren, og er godt informert om hva som har skjedd med foreldre, søsken og etterkommere til søsken. Jeg har ingen grunn til å mistenke at Summer døde av noe arvelig.

Fra Karma har jeg beholdt Magda. Magda var nesten 6 år gammel sist hun ble HCM-teset. Hun er også scannet for PKD og jeg har testet blodtypen. Magda har hatt litt problemer i sine kull, noe som jeg tror kommer av en bakterieinfeksjon som flammer opp når hun blir stresset. Jeg skal prøve å ta et bakterieutstryk ved neste korsvei for å unngå problemer i hennes siste kull.

Pappa til Magda kalte vi Teddy. Han ble tatt ut av avl i ung alder og ble omplassert. Der ble han påkjørt og vi har derfor ikke HCM-test av ham etter to-tre års alder, men jeg har mye info om etterkommere her i Norge, og storfamilien i Finland. For eksempel er hans pappa er født i 2008 og er fortsatt i avl smileySiden jeg har såpass god oversikt over disse linjene bestemte jeg meg for å gjøre en såkalt "linjeavl". Det er egentlig bare et finere ord på "innavl". Forskjellen er at Linjeavlen er styrt, og at man har et mål med avlen.

Jeg parra derfor Karma med Sheldor, noe som er å parre bestemor med dattersønnen. Det ble 12.5% innavl på 4 generasjoner.

Nye oppdrettere bruker ofte å spørre hva som er ok innavlsgrad. Etter min mening er det et umulig spørsmål å svare på... For høy innavl i for mange generasjoner er en uting. Da ender man fort opp med defekter, sykdommer og innavlsdepresjon.

På den andre siden vil det være livsfarlig å parre to katter som ikke er i slekt, men bærer på samme arvelige sykdomsgener.

Det man bruker å si angående linjeavl er at både positive og negative egenskaper blir forsterket. Derfor må man vite litt om hva man gjør. Hvis man går ut ifra en relativt heterozygen avlsbase og gjør en planlagt linjeparring for så å parre ut i neste generasjon, er begrenset linjeavl en god ting etter min mening smiley

Som sagt visste jeg mye om linjene jeg dobla og følte meg relativt trygg. Jeg spurte også en venninne/mentor jeg har stor tillit til om råd.

Jeg er veldig fornøyd med linjeavlskullet. Charm og Hearts gikk videre i avl. Fire av fem fra dette kullet kunn godt ha vært utstillingskatter. Tre av dem har vært på utstilling og alle har vært i panel. Hearts har også blitt Best in Show. Sønnen Karma kunne godt ha vært stilt ut med supre resultater han også, mens Summer var den som endte opp med haleknekk og derfor ikke kan stilles ut.Når det gjelder helse så har Hearts blitt HCM-testet to ganger og har vært frisk og rask begge gangene. Han har også teset negativt på PK-def. Han har tre kull etter seg og har prega avkommene sine godt.

Nå har også Charm testet negativt på HCM, og neste skritt for henne er kull. Det blir spennende.(N)Solstorms Khal Drogo, aka Pelle er et resultat av en tjuvparring mellom mor og sønn, noe som resulterte i en innavlsgrad på 25% på 4 generasjoner. Dette kunne vært krise, men heldigvis var det Magda (som jeg har beskrevet bakgrunne til ovenfor) og hennes sønn som bestemte seg for å drive utukt, så hjerterytmen på oppdretter (meg) roet seg langsomt etterhvert som jeg fikk kalkulert risikoen.

Storebror Thormund ble solgt til kos, og hans største problem er en uregjerlig pels som kommer fra pappa og farfars linjer. Pelle ble gitt bort til min venninne Synnøve med avtale om at hun skulle teste ham og eventuelt stille ham ut.

Grunnen til at jeg vil at Pelle skal testes er at hvis det er noe i linjene jeg ikke vet om vil det med stor sannsynlighet dukke opp her. Det kan dukke opp vonde overraskelser, men så langt er alt positivt smiley

Pelle ble HCM-testet for første gang i dag og har et supert hjerte. Han skal ta noen andre tester også. Tusen takk Synnøve smileyAvlsarbeidet er selvfølgelig ikke mitt alene. Jeg har hatt god hjelp for å få inn nye gener. Blant annet har jeg mye å takke Harry Larja Fantasia og Lumikissan Urban Cowboy for. I tillegg fortjener oppdretterne av mine tre stamkatter FIN*Amante's King of Taiga, FIN*Lumikissan X-Cellent og (N)CarilloCat Lucky Day en stor takk smiley

Nå er det på tide med nytt blod igjen og jeg har kjøpt inn 4 nye katter som jeg skal blande med mine. Men da velger jeg å blande gammelt og nytt. De nye blir blandet med (N)Solstorms-katter, med ett unntak. Atlas og Hope, som begge er svenskoppdrettet, skal parres. Dette gjør jeg fordi jeg kjenner det svenske miljøet når det gjelder holdninger til sykdom og testing.

Så er det bare å jobbe sakte og sikkert videre med mitt lille avlsprosjekt der jeg prøver å gjøre det beste jeg kan for at (N)Solstorms-kattene skal bli både vakre, friske, snille og gode også i fremtiden smileyNext »